"Laat voeding jouw medicijn zijn"

Uit onderzoeken blijkt dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen voeding en ziekten.

Slechte voedingsgewoonten kunnen een rol spelen bij het ontstaan van bijv. diabetes, hart- en vaat ziekten en kanker.


Orthomoleculaire geneeskunde


In de orthomoleculaire geneeskunde werkt men met natuurlijke stoffen die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren.

Om ziekten te voorkomen en ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die (in geringere hoeveelheid) ook in voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen.

Het woord "Orthos" is Grieks en betekent: juist, recht of gezond. "Orthomoleculair" staat voor: de moleculen betreffende.

Voeding als medicijn stamt al uit de Hippocrates-tijd (460-377 v Chr). Toen werd de geneeskrachtige werking van voeding al ontdekt. Later (begin 20e eeuw) ontdekte men de rol van vitamines. Een voorbeeld is het genezen van scheurbuik met vitamine C (citroenen mee aan boord) Een ander voorbeeld is de inzet van foliumzuur bij vrouwen die zwanger willen worden, wat de kans op een open ruggetje bij de baby aanzienlijk verkleint.


Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen voeding en ziekten.

Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol kunnen spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaat ziekten en kanker.Orthomoleculaire wijze (balans-balans)


Praktijk balans-balans is aangelsoten bij de MBOG: Maatschappij ter bevordering van de orthomoleculaire geneeskunde. Dat houdt in dat consulten (deels) vergoed worden door de zorgverzekeraar indien je een aanvullend pakket hebt afgesloten.

Het verbeteren van de gezondheid met natuurlijke middelen zoals: vitamines, mineralen, hormonen, voeding, aminozozuren etc. Indien nodig ook aanpassing van voeding, beweging, stressreductie.

Ik kijk en test welke stoffen het lichaam tekort komt. Alle processen in het lichaam hebben hun eigen stofjes (co-factoren) nodig. Als er een tekort is kan een proces vastlopen en klachten geven en tot ziekte leiden.

Tevens worden een aantal categoriën (o.a granen en zuivel) van voeding op maat getest (via toegepaste kinesiologie). Deze wijze geeft inzicht welke voeding voor jouw lichaam versterkend en/of verzwakkend is. En dat is maatwerk. Wat voor de één goed is kan voor een ander slecht zijn. Zo blijken aardig veel mensen niet tegen appels en kiwi's, of citrusvruchten te kunnen terwijl dat "algemeen gezonde" voeding is.

Het betreft een brede benadering van ziekte en gezondheid: het systeemdenken. Het systeemdenken is een wetenschappelijke manier van denken, deze is al jaren een volkomen geaccepteerde benadering binnen de biologie en de economie. In de huidige geneeskunde worden ziektesymptomen veelal los van elkaar gezien, zonder de verbanden te onderzoeken. Door systemisch te denken binnen de geneeskunde worden verbanden gelegd tussen evolutionaire biologie, de biochemie en de fysiologie van de mens om vervolgens het ziekzijn (de pathologie) te kunnen verklaren. Door deze benadering is er een methodiek ontstaan waarbij de oorzaak van ziekte kan worden behandeld.

Ik stel de mens als geheel centraal maar zie/zet deze tevens in zijn/haar omgeving. Hiermee komen we op het epigenetische vlak (lifestyle of leefstijlkunde). Want gebleken is dat de omgevingsfactoren een rol spelen bij de gezondheid van de mens. Denk hierbij aan voeding, stress, klimaat, toxische belasting, beweging.

Je kan je voortstellen dat als iemand gezond eet en voldoende beweegt dit een positieve invloed heeft op de gezondheid. En dat de mate van stress een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid. Zo kan een verhuizing, scheiding, schulden, familieproblemen stress geven. Maar stress is een breder begrip: ook pijn, verkeerde voeding, (laaggradige) ontstekingen, een pathogeen (bacterie, schimmel, parasiet), is stress voor het lichaam.

Meer info over de rol van epigentica/ lifystyle/ leeftsijlkunde vind je hier


Medicatie versus supplementen

Medicatie geeft nare bijwerkingen en supplementen niet.

Zoals Peter Gotze schreef:"In principe is elk medicijn giftig, echter bij de juiste dosering wegen de voordelen tijdelijk op tegen de nadelen"

Er zijn dus altijd nadelen (bijwerkingen) waar niet veel (of niets) over wordt uitgelegd. De regulier zorg is uitstekend in staat om ons te helpen bij actute problemen zoals een blinde darm operatie. Echter bij chronische ziekten wordt er medicatie gegeven die de symptomen bestrijden en helaas gaat met niet op zoek naar de oorzaak. Dat betekent dus dat als je medicatie krijgt, je deze altijd moet blijven nemen, sterker nog vaak steeds meer ( hoge dosering) om de bijwerkingen tegen te gaan. Symptoombestrijding dus ipv op zoek gaan naar de oorzaak.

Gelukkig is de groep mensen groeiende die zich breder laat informeren en liever met natuurlijke middelen hun gezondheid willen verbeteren, de oorzaak willen achterhalen van hun klachten en de invloed van voeding op hun gezondheid beseffen en ervaren.