Voeding

Exorfinen

exorfinen orthomoelculair therapeut Marijn Antonis

Exorfinen zijn morfine-achtige stofjes in gluten, zuivel, soja en spinazie. Indien er te weinig DPPIV enzym is, kunnen de exorfinen niet voldoende worden afgebroken en via de bloedbaan naar de hersenen gaan waar ze als valse neurotransmitters fungeren en klachten kunnen geven zoals : vermoeidheid, ADHD, brainfog, angst/ paniek etc.

Gluten

gluten orthomoleculaire therapie praktijk balans balans

Gluten zijn de eiwitten in de granen (tarwe, spelt, haver, rogge, gerst en kamut). We eten te veel en te vaak gluten en dit kan voor velen problemen geven. Bovendien zitten er veel meer gluten in granen dan vroeger. Er kan dus een relatie zijn met andere exorfinen en tekort aan DPPIV enzym als je reageert op gluten. Er is vaak relatie met een disbalans in de darmen.

Zuivel

zuivel, balans balans praktijk vor orthomoleculiare geneeskunde

Zuivel bevat zowel lactose als caseïne. Lactose is de melksuiker en caseïne het melkeiwit. De boosdoener in de zuivel is veel vaker de caseïne dan de lactose. Zuivel kan je verder opsplitsen in : rauwe melk en gepasteuriseerde melk, in A1 en A2 melk. En vaak geeft de A2 melk geen klachten. Ik test het graag voor je uit tijdens een consult en leg je uit hoe dat komt.

Wat wél en wat niet eten?

Om me heen hoor ik positieve geluiden dat men gezonder en bewuster eet. Toch blijven er vragen over wat nou gezond is en wat niet. Ik zeg altijd: laat je lichaam zelf aangeven wat versterkend/ verzwakkend is, waar het tekort aan heeft etc. Via toegepaste kinesiologie is dit eenvoudig te bepalen. Dit is in het consult opgenomen ( standaard test ik: categorie zuivel en granen)

Luister naar je lichaam. Even een moment van rust en je afvragen wat zou ik willen eten? Elk lichaam geeft signalen af maar het is de kunst om, in deze stressvolle maatschappij, er naar te luisteren.

Luister tevens naar je lichaam als je iets eet. Hoe je erop reageert. Als je altijd boert bij het eten van een appel, of van zuivel diarree krijgt of moe wordt, of van brood een opgeblazen buik krijgt, laat het dan eens een tijdje staan.

Er zijn vele diëten, leefwijzen etc. Ik ben geen voorstander van één bepaald dieet simpelweg omdat ieder mens en lichaam uniek is en anders reageert op voeding. Diëten zijn gericht op groepen mensen maar we zijn niet allemaal hetzelfde. Ik raad iedereen aan om de verschillende diëten kritisch te bekijken en eruit te halen wat voor jouw lichaam goed is. Toegepaste kinesiologie kan op een eenvoudige manier hier meer inzicht in geven.

Voeding

Ik eet exorfinen vrij (geen gluten, zuivel, soja en spinazie)

Lees hier meer over exorfinen en DPP IV enzym.

Tijdens een consult splits ik zuivel op in: gepasteuriseerde koemelk, rauwe koemelk, de variaties met melkzuur (biogarde en karnemelk), geiten en schapen zuivel, plantaardige melk ( rijstmelk, kokosmelk, amandelmelk, soja melk), roomboter en maak verschil tussen A1 en A2 zuivel. A2 zuivel test meestal wel versterkend en kan dan zonder problemen gegeten kan worden. 

De één verdraagt wel rauwe melk, de ander niet. De één kan biogarde (rechtsgedraaide yoghurt) en karnemelk wel verdragen/ verteren de ander weer niet. Geiten en schapen zuivel (A2) wordt beter verdragen dan koemelk (A1) Met name de caseïne (melkeiwit) in melk zijn de boosdoeners. Oorzaak ligt bij een veranderde samenstellingvan de melk (doorgefokte koeien) i.c.m. een tekort aan DPPIV enzym.

Veel mensen denken dat ze lactose intolerant zijn maar een veel grotere boosdoender/ veroorzaker van klachten is de caseïne, het melkeiwit. Veel mensen eten nu lactosevrij maar ze kunnen echter niet tegen de caseïne. Recent is een onderzoek aangetoond dat mensen uit Azië, waarvan lang gedacht werd dat zij geen lactose verdragen/niet kunnen verteren, geen last hebben van de lactose maar van de caseïne. Uit onderzoek bleek dat ze wel A2 melk konden verdragen/ verteren.

Helaas denken nog steeds teveel mensen dus dat ze niet tegen lactose kunnen en zouden ze A2 zuivel(producten) mogelijk wel kunnen eten.

Dit bevesttigt/verklaart de resultaten van mijn kinesiologische testen.

En de gluut is ook het eiwit maar dan in de graan. Vandaar dat exorfinenvrij beter past als term en zowel glutenvrij als zuivel, caseine-vrij beterft.

We zijn allemaal uniek en er is geen standaard mbt gezonde voeding. Ik kom vrij veel mensen tegen die niet tegen appels of kiwi of amandelen kunnen terwijl dit gezonde voeding is. Het is dus maatwerk en ik test dit op maat voor je uit ( via toegepaste kinesiologie)

Als jouw DPP IV enzym niet optimaal is in je lichaam worden de exorfinen niet goed afgebroken en kunnen de receptoren van je brein bezetten. En zo verstoren ze de werking van de neurotransmitters (signaalstoffen van hormonen) en kunnen de boel (hormonen, stemming, geheugen etc) dus flink in de war gooien.

Exorfinen zijn morfine achtige deeltjes (sterker dan morfine) en je kan je voorstellen dat deze op brein niveau (veel) schade veroorzaken aan de neurotransmitters.

 Zo kan zuivel of gluten, diarree geven of juist verstopping en kan je er (enorm) moe van worden (werking van de morfine achtige deeltjes is in de hersenen sterker dan in de maag/darmen.

orthomoleculair therapeut Amsterdam. Praktijk balans-balans Amsterdam. Laat voeding jouw medicijn zijn.