Orthomoleculaire geneeskunde
In de orthomoleculaire geneeskunde werkt men met natuurlijke stoffen die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.
Voorop staat het streven om met voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen.
Helaas is het bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren.
Om ziekten te voorkomen en te behandelen, kan het nodig zijn, naast zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die (in geringere hoeveelheid) ook in voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen. H
et woord "Orthos" is Grieks en betekent: juist, recht of gezond. "Orthomoleculair" staat voor: de moleculen betreffende.
Voeding als medicijn stamt uit de Hippocrates-tijd (460-377 v Chr). Toen werd de geneeskrachtige werking van voeding al ontdekt.
Later (begin 20e eeuw) ontdekte men de rol van vitamines. Een voorbeeld is het genezen van scheurbuik met vitamine C (door citroenen mee aan boord te nemen).
Een ander voorbeeld is de inzet van foliumzuur bij vrouwen die zwanger willen worden, dit verkleint de kans op een open ruggetje bij de baby aanzienlijk.
Praktijk balans-balans is aangelsoten bij de MBOG: Maatschappij ter bevordering van de orthomoleculaire geneeskunde. Dat houdt in dat consulten (deels) vergoed worden door de zorgverzekeraar indien je een aanvullend pakket hebt afgesloten.Het verbeteren van de gezondheid met natuurlijke middelen zoals: vitamines, mineralen, hormonen, voeding, aminozozuren etc.Indien nodig ook aanpassing van voeding, beweging, stressreductie en verwerken van trauma Ik kijk en test welke stoffen het lichaam tekort komt. Alle processen in het lichaam hebben hun eigen stofjes (co-factoren) nodig. Als er een tekort is kan een proces vastlopen en klachten geven en tot ziekte leiden. Tevens worden een aantal categoriën (o.a granen en zuivel) van voeding op maat getest (via toegepaste kinesiologie). Deze wijze geeft inzicht welke voeding voor jouw lichaam versterkend en/of verzwakkend is. En dat is maatwerk. Wat voor de één goed is kan voor een ander slecht zijn. Zo blijken aardig veel mensen niet tegen appels en kiwi's, of citrusvruchten te kunnen terwijl dat "algemeen gezonde" voeding is.
Om ziekte en gezondheid breder te benaderen maak ik gebuik van het systeemdenken. Het systeemdenken is een wetenschappelijke manier van denken, deze is al jaren een volkomen geaccepteerde benadering binnen de biologie en de economie. In de huidige geneeskunde worden ziektesymptomen veelal los van elkaar gezien, zonder de verbanden te onderzoeken. Door systemisch te denken binnen de geneeskunde worden verbanden gelegd tussen evolutionaire biologie, de biochemie en de fysiologie van de mens om vervolgens het ziekzijn (de pathologie) te kunnen verklaren. Door deze benadering is er een methodiek ontstaan waarbij de oorzaak van ziekte kan worden behandeld.
Ik stel de mens als geheel centraal maar zie/zet deze tevens in zijn/haar omgeving. Zo komen we op het epigenetische vlak (leefstijl). Onderzoek toont aan dat omgevingsfactoren een (grote) rol spelen bij de gezondheid van de mens. Denk hierbij aan voeding, stress, klimaat, toxische belasting, mate van beweging en aanwezigheid van trauma.
Dus gezond eten, voldoende beweging en stressreductie hebben een positieve invloed op de gezondheid. En stress en trauma hebben negatieve invloed op de gezondheid.Zo kan een verhuizing, scheiding, schulden, familieproblemen stress geven. Maar stress is een breder begrip: ook pijn, verkeerde voeding, (laaggradige) ontstekingen, een pathogeen (bacterie, schimmel, parasiet), is stress voor het lichaam.
Meer info over de rol van epigentica en leeftstijlgeneeskunde vind je hier
Medicatie veroorzaakt nare bijwerkingen (lees de bijsluiters) en supplementen niet. Zoals Peter Gotze schreef:"In principe is elk medicijn giftig, echter bij de juiste dosering wegen de voordelen tijdelijk op tegen de nadelen" Er zijn dus altijd nadelen (bijwerkingen) waar niet veel (of niets) over wordt uitgelegd. De regulier zorg is uitstekend in staat om ons te helpen bij actute problemen zoals een blinde darm operatie, een gebroken been etc. Echter bij chronische ziekten wordt er medicatie gegeven die de symptomen bestrijden en helaas gaat met niet op zoek naar de oorzaak. Dat betekent dus dat als je medicatie krijgt, je deze altijd moet blijven nemen, sterker nog vaak steeds meer (hogere dosering) om de bijwerkingen tegen te gaan. Vaak krijgen mensen weer een pilletje tegen de bijwerkingen. Dit is symptoombestrijding, helaas gaat men niet op zoek naar de oorzaak. Gelukkig groeit de groep mensen die zich breder laat informeren, liever met natuurlijke middelen hun gezondheid willen verbeteren, de oorzaak willen achterhalen van hun klachten en de invloed van voeding op hun gezondheid beseffen en ervaren.