Darmflora therapie

Als orthomoleculair therapeut ga ik op zoek naar de oorzaak van jouw klachten. Veel klachten vinden hun oorzaak in de darm:

prikkelbare darm, opgeblazen buik, diarree of obstipatie maar ook : huidklachten, eczeem, allergieen , hooikoorts, reuma, artritis, ADD/ADHD

  1. Het is van belang dat de darmflora in balans is

  2. De darmen worden ook wel 2e brein genoemd. Sinds er een verbinding is gevonden tussen darm en brein, de nervus vagus, is vastgesteld dat darmen en brein afhankelijk van elkaar zijn. Zo wordt 80-90% van de serotonine (stofje waar je blij van wordt) in de darmen aangemaakt. Als de darmen uit balans zijn heeft dit tevens invloed op je brein, stemming ( bv depressief). Een craving naar suiker kan een oorzaak hebben in de darm: bijvoorbeeld een overgroei van candida die leeft nl van suikers en laat jou suiker eten. Een aspergillus niger is een schimmel die men vaak aantreft bij ASS, tics, en komt voor bijn 80% van de mensen met ADHD/ ADD.

  3. Pathogenen ( ziekteverwekkers) kunnen een darm uit balans brengen. Voorbeelden van pathogenen zijn: bacterieen, gisten, schimmels, parasieten, virulente factoren.

 

Pathogenen zijn mogelijke ziekteverwekkers zoals: bacteriën, gisten, schimmels, parasieten

Ontlastingsonderzoek (via laboratorium) kan gedaan worden om inzicht te krijgen in jouw darmflora. Eventuele ontstekingen en kwaliteit van de slijmvliezen (SigA en Beta defensin 2) worden ook getest ( eerste en tweede afweer)

Aan de hand van deze labtetsten kan ik een darm-herstel-plan op maat voor je opstellen.

 

orthomoleculiar therapeut, darm therapie, praktijk balans balans

Therapeutische microbiologie

(gevolgd bij RP Vitamino/ Sanitas Humanus)

Dit is een opleiding voor (para)medici die zich willen verdiepen in de microbiologische en immunologische processen van het intestinale systeem.

Inhoud:

De darm is het belangrijkste immunologische en emotionele orgaan. Storingen in dit ecosysteem hebben als gevolg dat chronische klachten kunnen ontstaan. Vaak zijn het klachten die niet op darmgerelateerde klachten duiden, zoals chronische vermoeidheid, tropische ziektes, allergieën, psychische- en hormonale disfuncties. Ook de chronische darmaandoeningen zoals het ‘intestinal bowel syndrom' (IBS), ook wel ‘prikkelbare darm' (PDS) genoemd worden behandeld. En er wordt inzicht verkregen in de microbiële, immunologische en chemische processen die noodzakelijk zijn om deze chronische aandoeningen beter te kunnen behandelen.

De belangrijkste microbiële, immunologische en chemische processen worden besproken. Daarnaast worden diagnostische en therapeutische oplossingen gegeven.

Thema's: microbiële darmstructuur, dysbiosen, hyperpermeabele darm (lekkende darm) , IBS ( Engelse naam voor prikkelbaar darmsyndroom), darmontstekingen, diagnostiek, therapie