Een vitamine- en/of mineralentekort komt steeds vaker voor. Ondanks gezonde voeding is het simpelweg niet (meer) haalbaar om alles uit voeding te halen. Oorzaken hiervoor zijn te vinden in: gebruik van pesticiden, verschraling en uitputting van de bodem, eenzijdige mineralen toevoeging, bewerking van de producten (conserveringsmiddelen), langdurige opslag en transport en luchtvervuiling.
Maar vergeet ook niet de factor stress. Stress pleegt roofbouw op vitamines en mineralen. En stress is een breder begrip dan alleen zorgen maken en piekeren. Een ontsteking, pijn , een bacetrie, virus, verkeerde voeding is stress voor het lichaam.
Onderzoek naar de voedingswaarde van voeding (Medical Research Council) is in 1940 en in 1991 gedaan en de resultaten zijn vergeleken. De resultaten waren schrikbarend, de voedingswaarde van groente, fruit en zelfs vlees was sterk afgenomen in 50 jaar. In 1991 zou je 10 tomaten moeten eten om dezelfde hoeveelheid koper binnen te krijgen als in één tomaat in 1940. Lees hier meer. En hier vind je meer informatie betreffende het Geigy onderzoek.
Omdat iedereen dus tekorten kan hebben is het van belang deze aan te tonen en aan te vullen via de juiste voeding en supplementen. Een huisarts zal niet zomaar op alles laten prikken aangezien er erg veel verschillende vitamines, mineralen, spoorelementen en aminozuren zijn. Bovendien valt een bloedtest onder het eigen risico en is het prijzig.
Er kan gebruik gemaakt worden van de " tekort-test" waarbij zónder bloedprikken o.a vitamines, mineralen, spoorlementen, hormonen en worden getest via kinesiologische spiertesten. Je lichaam geeft zo, zelf aan welke tekorten er zijn. De anamneselijst zal i.c.m met het intakegesprek (en de eventuele tekort test) het behandeltraject bepalen.
Mens en dier hebben circa vijftig mineralen nodig. Als de akkers die mineralen niet bevatten, zitten ze ook niet in het voedsel dat van die akkers afkomt.
Magnesium, chroom, stikstof, fosfor, kalium welke allemaal belangrijk zijn voor een goede gezondheid ontbreken meer in onze voedselketen dan de meeste vitaminen. Daarom komen er ook steeds meer ziekten voor die worden veroorzaakt door tekorten aan mineralen. De meeste Amerikanen hebben een chronisch gebrek aan chroom, magnesium en mangaan - vooral tienermeisjes en oudere mensen.
Uit een onderzoek naar het dieet van veganisten - vegetariërs, die alleen plantenmateriaal eten - bleek, dat hun voeding ruim meer dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid ADH van de meeste vitaminen bevatte. Maar die voeding bevatte bijvoorbeeld slechts 96 procent van de ADH voor zink, en slechts 46 procent van de toch al lage ADH voor selenium. Zelfs grote hoeveelheden plantaardige voedsel zijn dus niet genoeg om bepaalde ziekten als gevolg van mineralentekorten te voorkomen. Een lage seleniumconcentratie is een risicofactor voor zowel kanker als hartaanvallen.